fbpx

Évértékelő – 2023 legfőbb tanulságai, ahogy én láttam

A szokásos decemberi évértékelés, illetve évtervezés hosszú évek óta elmaradhatatlan program számomra. Segít madártávlatból rálátni a naptári év kiemelt tanulságaira, hibáira vagy sikertényezőire, meghatározó pillanataira, egyúttal tisztább fókuszt biztosít a következő időszakra.

Idén úgy döntöttem, hogy publikussá teszem a 2023-as évem értékelését. Sokszor merítettem inspirációt mások hasonló írásaiból, így ha vissza tudok adni bármi értékeset a közösbe, már megérte. Plusz magamat is arra sarkalhatom a nyilvánossággal, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzak.

Mivel ez egy üzleti témájú blog, így az értékelésnél is az üzlettel kapcsolatos tanulságokra, továbbá a vele szorosan összefüggő területekre összpontosítottam:

 • Business: a vállalkozásban szerzett idei felismerések.
 • Márkaépítés: jó eséllyel a fő csapásirány, ami meghatározza majd a következő éveimet.
 • Önfejlesztés: mert számomra ez az elsődleges motiváció, mióta az eszemet tudom.
 • Egészség, fizikai közérzet: hiszek abban, hogy mindennemű siker alapfeltétele a kifogástalan fizikai állapot.

Olvasd végig, vidd el belőle ami hasznosítható számodra, aztán írd meg a sajátodat is. 

Ha még nem találkoztunk volna…

Business (8/10)

“Marketingszövegírás a vevőid nyelvén” – idén is ez volt a fókusz, a mai napig imádom azt, amit csinálok. Amíg ez megmarad, nem kívánok pályát váltani. 

Üzleti szempontból átmeneti évnek tudom értékelni 2023-at. Inkább több pozitív, mint negatív fejleménnyel. Hasznos tanulságból is akadt bőven, amiket az átláthatóság kedvéért témákra bontottam az alábbiakban.

Nem többet, hanem okosabban kell dolgozni

Erre még 2022 végén sikerült ráébredni, Ezért minden szövegírással kapcsolatos munkát elemekre bontottam:

 • lépésről lépésre dokumentáltam, mit-hogyan csinálok;
 • így jobban ráláttam, melyik munkát hogyan tudnám jobban, hatékonyabban elvégezni;
 • és kiderült az is, hol folyik el az idő.

Az eredmény?

Több bevétel kevesebb munkával. A Toggl adatai alapján napi 5,5-ről átlagosan 4,5 órára sikerült redukálni a fókuszált ügyfélmunka mennyiséget. Közben a minőség javult, és mindenki megkapta határidőre, amit kért.

Káosz helyett rend állt be, kevesebb lett kapkodás, jobb projekteken dolgozhattam, eredményesebb ügyfél kampányokat sikerült menedzselni. Ma már azt gondolom, a jó munkához nem idő, hanem koncentráció kell.

Viszont nem minden volt fenékig tejfel.

Idén elértem a plafont, amit – jelen tudásom alapján – egyéniben el tudok érni. 

Eeredmény, hogy sikerült növekedni. Bevételben ez a szint már több, mint kényelmes, de nem is készülök még szigetet vásárolni. Komoly potenciált látok magam előtt, de ennek a kiaknázásához szintet kell lépni működésben és fejben is. Lesz dolog bőven, nem ígérkezik unalmasnak 2024.

Igyekeztem fejlődni, így velem fejlődött az ügyfélköröm is

Hiszem, hogyha folyamatosan fejlesztem a tudásom, velem együtt az ügyfeleim is fejlődnek. Vagy ha ezt nem teszik meg, majd jönnek helyettük jobbak.

Főleg az első félévben kellett elköszönnöm olyanoktól, akikkel nem volt meg a kémia, máshogy gondolkodtunk a marketingről, vagy a számlafizetés kérdését értelmezték sajátosan. Minden ilyen eset megviselt, de megtanultam nem csak magamban keresni a hibát.

Nyártól húztam egy határt, és most öröm ránézni az ügyfélkörre. A legtöbb projektnek mosolyogva állok neki. Olyanokkal dolgozhatok, akiket mentoromnak is elfogadnék.

Üzletileg az volt az egyik csúcspont idén, amikor október elején ott ülhettem egy asztalnál Miskolc polgármesterével a President Fogászati stúdió pompás 20. születésnapi rendezvényén. Azt kértem a feleségemtől, hogy csípjen meg, mert biztosan álmodom!

Márkaépítés (7/10)

“Ha nem látszol, nem játszol” – ezt mire megtanultam, kellett jó néhány hónap. Idővel szerencsére szokássá tudtam formálni, hogy a számomra leginkább produktív reggeli órák a személyes márkám építését célzó feladatokkal teljenek. 

Persze bőven van még hova fejlődni, mert relatíve szűk réteg ismeri a munkásságomat, az általam kínált értékajánlatot. De van fejlődés, talán ezt is kell értékelni.

Podcast  

Szerelem projekt, ami 2023-ban ismét lángra lobbant!

Kissé megújult formában, a magyar podcast szakma feketeöves mesterének számító Sándorfy Adrián javaslatai alapján. Azt hiszem, néhány adás után sikerült rátalálni a hangomra és már nemcsak az interjúkkal folytatott beszélgetéseket, hanem a szóló adásokat is élvezem:

 • 24 adást sikerült publikálni
 • 3 extra epizódot pedig még az előző formátumból emeltünk át
 • 9874 lejátszást mutat most a Spotify, de lelki szemeim előtt sokkal nagyobb számok lebegnek

Tanulság, hogy már most megtérülést hoz a műsor. Kiváló eszköze a márka- és kapcsolatépítésnek, ami számomra sokat ad. Plusz egyre többször kapok pozitív visszajelzéseket. Ha nyernék a lottón (bár nem lottózom), akkor is podcastelnék!

Hírlevél

A másik szerelem projektem. Eredménynek lehet tekinteni, hogy ősztől nem maradt ki egyetlen hét sem, minimum egy levél mindig kiment. A csütörtöki kiküldést is sikerült standardizálni. Sokan olvassák is, 48,1% alatt nem teljesített egyik levél sem, amire talán lehet alapozni.

Ezzel együtt feladatom, hogy a mostanihoz képest jóval többekhez jussanak el ezek a levelek. Az önfeljesztés szakaszban még visszakanyarodok ide.

Üzleti kapcsolatok

Idén elkezdtem táblázatban vezetni a tárgyalásaim számát, menetét, fejleményeit. Csak azt nem értem, miért nem csináltam így korábban:

 • 100 volt a célszám;
 • ebből 93 üzleti tárgyalást sikerült lebonyolítani;
 • úgy, hogy többször is lekerült erről a fókusz;
 • tavaly ilyenkor ezt soknak tartottam, ma már kevésnek érzem;
 • legalábbis biztos vagyok benne, hogy 2x ennyi is simán teljesíthető.

Pláne, hogy egyértelműen “kiadta a matek”. Valahányszor jobban rá fókuszáltam az új tárgyalásokra, akár a semleges beszélgetésekre, kis idő múlva ment felfelé a bevétel. Ahogy levettem a gázról a lábam, úgy esett vissza a volumen.

Ráadásul meg is szerettem ezeket a beszélgetéseket. Eleve érdekel, más mit hogyan csinál a vállalkozásában. Ha pedig megvolt valakivel a kémia, percek alatt elkezdtek záporozni az ötleteim.

Networking Nagykövet státusz

Alkalmazottként többször megkaptam, hogy “magányos farkas” típus vagyok. De talán csak a közegemet nem találtam. A BCC-tagság viszont olyan üzleti közösség, ami új potenciális partnerségeket, inspirációt, üdítő társaságot biztosít.

Ennek ellenére sem számítottam rá, hogy nagyköveti státuszt sikerül kiéremelni. Úgy, hogy nem lettem csókos, nem dörgölőztem senkihez, az ilyesmi nekem már a multiban sem ment. Csak megpróbáltam annyi üzletembernek segíteni, amennyinek csak tudtam.

Tudom, hogy az “aki ad, az nyer” filozófia egy másik üzleti klubhoz, nekem mégis ez működik. 

Ahogy most az asztal felett ránézek az oklevélre, egyszerre érzek büszkeséget, felelősséget és motivációt. Célom, hogy a jövőben a lehető legtöbb vállalkozói ismeretségre tegyek szert. Gócpont akarok lenni!

Önfejlesztés (8/10)

Mióta csak lediplomáztam, a folyamatos fejlődés iránti olthatatlan vágy hajt előre. Ez idén sem volt másként, viszont sokat alakult. Szembe kellett néznem olyan korlátozó hiedelmekkel, amik bár idáig elhoztak, de a továbbiakban csak visszahúznának.

Ez időnként kemény volt, mint a kád széle. De visszanézve hálás vagyok minden fájdalmas felismerésért, mert közelebb vittek és visznek a jövőképemhez.

Látszanom kell, ha játszani akarok

Volt már róla szó, de a 2023-as évem meghatározó tanulsága, ezért kiérdemel egy külön bekezdést.

Ebben a pillanatban X számú ember tud arról, hogy ki az a Kovács Péter, marketingszövegíró. Döntő többségük keresett már abból pénzt, hogy én írtam neki. Jó a viszony, megvan a kémia, talán nem hülyeség az, amit képviselek.

Akkor miért nem tud rólam 10x, 100x ennyi ember? 

Egyrészt, mert kényelmes az, ahol most tartok. De nem akarom, hogy elkényelmesítsen. Másrészt munkálkodott (és még mindig munkálkodik) bennem némi imposztor szindrómával fűszerezett önbizalomhiány. Erre sem vágyom a továbbiakban.

Idén végképp meguntam cipelni ezeket a terheket, de nehéz őket egyik napról a másikra lerakni. Viszont érzékelhető az előrelépés, talán már ez is tekinthető fejleménynek.

Szokások, amik építenek

Októbertől sikerült szokássá formálni a reggeli “arany óráimat”. Pacsirta vagyok, a kreatív elmém reggel a legaktívabb. Ilyenkor kell(ene) a saját marketingkommunikációval foglalkoznom. Úgy-ahogy sikerült ezt szokássá formálni, de bőven van ezen a téren fejlődési potenciál.

Arra viszont büszke vagyok, hogy a szombatjaim egész évben szabadok voltak. Legtöbbször a vasárnapok is. Amikor hétvégén töltőre rakom magam, egész héten jobban teljesítek. Ezt idén tanultam meg magamról.

Egyik ügyfelemtől megkaptam a Jövőkép c. könyvet. 1,5 nap alatt kiolvastam, megírtam a saját jövőképemet és azóta minden reggel hangosan felolvasonm. Ennél erősebb motiváció nekem nem kell!

Imposztor szindróma gyomlálás

Torkig lettem azzal, hogy bármilyen ügyfélnek pikk-pakk kitalálom a marketingkampányát, de a sajátomon napokig vekengek. Imposztor szindrómás vagyok-voltam, de durván!

De eszem ágában sincs így maradni. Szerencsére Neisz Lámpaláz Szelídítő Laura, dr. Konkoly Duracell Rita és Bárdos #Nemazértfizetszhogykedveslegyek Barbi kezelésbe vettek. 

Eredmény: a fent említett podcast adások és hírlevelek, illetve a “vajon mit gondolnak majd” típusú agyrém elhagyása. Ahogy fentebb is írtam, van még tennivaló bőven. De már léptem előre, ez is valami.

Csapatépítéssel szembeni félelmek felismerése

Fel kellett ismernem, hogy az anno sales csapatvezetőként benyelt stressz és trauma hegyek miatt halogatom a munkatársak bevonását. Ügynökség építésére továbbra se adnám a fejem, de az egyszemélyes vállalkozóból 1+-os vállalkozás ugrás simán hozható.

Olyan kultúrával, munkamenettel, értékrenddel és hangulattal, ahogy én akarom. Erre a srácok nyitották fel a szemem valamelyik irodai kávézás alkalmával. Ezúton is köszi!

Vállalkozói magány, na azt ne!

Januárban elmentem egy másik közösségi irodába, mert elég volt a koszból és a hidegből. Az új helyen hiába volt meleg, tisztaság és magazinokba illő enteriőr, más coworkerek társasága és networking lehetőség nem társult ehhez. 

Szép volt ez, csak egyedül borzasztóan unalmas…

Februárban már cefetül szenvedtem a magánytól. Engem megborít, ha napközben nincs kivel dumálni egyet, sztorizni, ötletelni. Nem bírom sokáig egyedül.

Megtanultam, hogy a vállalkozói magányt a hátam közepére se kívánom. Tisztelem, aki elvan magában vagy elég neki az online tér. Nekem fel kellett ismernem, hogy szükségem van hozzám hasonlók társaságára

Ahogy ezt sikerült rendezni, a közérzetem mellett a produktivitásom is visszatért.

Egészség, fizikai közérzet (10/10)

Szerintem nem lehet tartósan jól teljesíteni vállalkozóként, ha az egészség romokban. 2023-ban talán ez a terület hozta számomra a legnagyobb áttörést. Ráadásul sok párhuzamot látok az itt elért eredmények és a vállalkozói lét között.

10 kilóval könnyebben

Tavaly a két ünnep között, miközben a Too Hot to Handle-t néztük a Netflixen, benne a sok kockahasú sráccal, nem hagyott nyugodni a dolog. Nem fért a fejembe, hogy lehet az, hogy heti 4-5 futás mellett se tudom közelebb vinni a testsúlyom az ideális tartományhoz.

De végre volt néhány szabad napom utána olvasni a témának.

A GymBeam.hu blognak a mai napig hálás vagyok, amiért annyi hasznos tartalmat írtak a kalóriaszámlálásról. Így visszanézve nem olyan nehéz ez. Ha kevesebbet viszel be, mint amennyit a tested feldolgoz, akkor fogysz:

 • úgyhogy letöltöttem a Yazio-t;
 • minden kajálást vezettem az applikációban;
 • elhagytam a hétvégi nagy chips zabálásokat, a majonézet meg a káros étkezési szokásaimat;
 • és ma 10+ kilóval vagyok könnyebb, mint tavaly ilyenkor.

Businessben is tapasztalom néha, hogy bonyolultnak tűnő kihívásoknak egyszerű a megoldása. Gondolkodni kell, utána pedig fegyelmezetten megvalósítani.

Elmúltam már 30, vigyázni akarok a testre, amit kaptam. Végigcsináltam a száraz novembert, sokkal több zöldséget és gyümölcsöt ettem. 2024-ben az alvással kapcsolatos szokásaimon kell csiszolni, a fentieket pedig megtartani.

Balatoni bringakör egy nap alatt

Tavaly vásároltam egy Bianchi versenybringát, akivel idén nőttünk össze úgy igazán. Bár volt, hogy a semmi közepén nyeltem be defektet, de legalább ennek a szerelését is megtanultam. Szerintem van, aki a kocsijára nem költ ennyit egy év alatt, mint amennyit én hagytam szervizekben, de nem bánom. Nekem ez szerelem.

Nyáron kitekertem a Dunakanyarba egészen Szobig, a 60-70 km-es távok már meg se kottyannak, és a Balcsi-kört is sikerült teljesíteni egy nap alatt. Tényleg nincs lehetetlen, ha az ember igazán akar valamit, és hinni is tud benne.

Egy férfi tudjon táncolni

Ha visszamehetnék az időben, a tizenéves önmagamat biztosan elrugdosnám egy tánciskolába. Csak hát időgépem nincs, így jobb híján 2023-ban kezdtem el pótolni, ami korábban kimaradt. Jobb később, mint soha!

A táncos suliban azt mondják, egyre jobban megy a Cha Cha Cha, Rumba Bossanova, Mambo, a bécsi és az angol keringő is. Én is nagyon megszerettem őket, alig várom a folytatást januárban.

Új skilleket tanulni – szerintem – sosem szégyen. Jövőre igyekszem nagyobb hangsúlyt fektetni rá, hogy minél több számomra érdekes új dolgot tanuljak.

Konklúzió és tervek 2024-re

Számomra ez a változás éve volt” – valahányszor csak ilyet hallok, egy kicsit mindig letépném az arcom. Szerintem folyamatosan változnak körülöttünk a dolgok, és nekünk is változni, változtatni kell, ha jövő ilyenkor előbbre szeretnénk tartani a mostani állapothoz képest.

Nekem ez a tervem!

A napokban területenként fel fogom írni magamnak a célszámokat, egy év múlva pedig nagyon remélem, hogy komoly előrelépésekről számolhatok be hasonló formátumban.

Addig is Kívánok Neked Jó Egészséget, Üzleti Sikereket és Szuper 2024-es évet!

Szeretnél minden héten ilyen tartalmakat?

Iratkozz fel, és legalább heti egy "én írok, Te Keresel" levél menni fog az inboxodba.

Aggódnod nem kell, eszem ágában sincs spammelni, a levélszemetet én is utálom. Ha mégsem tetszik a kontent, bármikor leiratkozhatsz. De azon leszek, hogy még csak ne is gondolj erre.

Kovács Péter

hello@szovegesprofit.hu

Foglalj időpontot. (kattints)

Foglalj időpontot. (kattints)

Kapcsolódó cikkek

Add meg, hová küldhetem az e-bookot

KÉRDEZNÉL? AJÁNLATOT KÉRNÉL?

Köszönöm az érdeklődésed előre is, hálás vagyok.

Töltsd ki az alábbi űrlapot, írd meg miben segíthetek. Amint időm engedi, válaszolok…

Addig is nézz körbe a blogon, vagy hallgass bele a podcast adásokba.

Barátsággal: Kovács Peti

Egy uncsi ajánlatot világbajnok szöveggel is nehéz eladni. De ha az ajánlatod ellenállhatatlan, akkor vinni fogják, mint a cukrot! 

"KERESZTAPA AJÁNLAT INGYENES MINIKURZUS"

Nálad is csak 24 óra egy nap, de feladatból (és problémából) hegyek tornyosulnak előtted?

"profit keresel, akinek bízhatsz a tudásában?"

Őszinteség, felelősségvállalás, az adott szó betartása – jogos, ha ezeket alapból elvárod egy szövegírótól.

"ígéretekből volt elég, neked eredmény kell?"

Add meg, hová küldhetem a sablonokat